Tietoa kampanjasta

HAASTAMME SUOMEN KOULUT JA PÄÄTTÄJÄT TARJOAMAAN KASVISRUOKA-ANNOKSEN YLÄ- JA LUKIOASTEILLA KERRAN VIIKOSSA

 • ”Valitse vege” on suomalaisten kansalaisjärjestöjen kampanja trendikkään, ympäristöystävällisen ja maittavan ruoan puolesta.
 • Kampanjan ydinsanomana on: Suomen kouluihin kasvisruokapäivä jokaiselle kouluviikolle!
 • Käytännössä kasvisruokapäivä toteutetaan niin, että kaikille ruokailijoille tarjotaan yhtenä päivänä viikossa kasvisruoka, eikä samana päivänä tarjota liharuokia lainkaan.
 • Jokainen voi pitää kasvisruokapäivän myös itse valitsemalla kerran viikossa kasvisruoan (jos se on mahdollista) ja suosimalla kasvisruokailua kotona.
 • Kasvisruokapäivän ruokien valmistukseen ei käytetä maitotuotteita tai kananmunaa, jos niiden sijasta voidaan käyttää muita tuotteita, kuten soija-/kaurakermaa tai kaurajuomaa
 • Kasvisten kulutuksen lisäämisen ja lihan kulutuksen vähentämisen lisäksi kampanjassa halutaan tuoda esille kasvisruokien monipuolisuutta, ravitsevuutta, herkullisuutta ja trendikkyyttä

Kuinka kasvisruokapäivä toteutetaan

Kaikkein parasta olisi, jos koulussa tarjottaisiin kaikille ruokailijoille kasvisruoka kerran viikossa. Tämä riippuu kuitenkin kunnallispäättäjistä, joiden vastuulla kouluruokailun tilaaminen kouluihin on. Ilman päättäjien suosiollista asennetta ei kouluissa voida tarjota kasvisruokia nykyistä useammin. Mikäli kuntasi päättäjät eivät ymmärrä asiaa ja muutoksia kouluruokailun järjestämisessä ei tapahdu, niin ehkä helpointa on suosia kasvisruokia kerran viikossa oma-aloitteisesti. Monissa kouluissa voi halutessaan valita kasvisruoan, minkä voit tehdä vaikka joka maanantai.

Kasvisruokapäivää toivotaan Suomen kouluihin, jotta ihmiset kiinnittävät huomiota päivittäiseen ruokavalioonsa ja samalla saavat mahdollisuuden vähentää eläinperäisten ruoka-aineiden, lihan, maidon, kananmunan ym. määrää ruokavaliossaan. Näin suomalainen ruokavalio monipuolistuu, ruokailun ympäristökuormitus vähenee ja elintarviketeollisuus saa riittävän syyn ryhtyä kehittämään enemmän kasviperäisiä ruokajalosteita.

Suomalaisilla nuorilla on oikeus vaatia nykyistä parempia, ravitsempia, ympäristö- ja eläinystävällisempiä ruokia!

 • Kasvisruoat monipuolistavat ruokavaliotasi
 • Kasviruoat ovat ravitsevia, herkullisia ja trendikkäitä
 • Kasvisruokailu auttaa taistelemaan ilmastonmuutosta vastaan

Kasviruokapäivä mediassa

 • "Kasvisruoka voittaa rössypotun"
 • "Tampereen kouluihin ja päiväkoteihin kasvisruokapäivä? "
 • "Koulujen kasvisruokapäivä – ei vielä Joensuuhun "
 • "Kasvisruokapäivä tulee Helsingin kouluihin"
 • "Helsingin kouluihin kasvisruokapäivä "
 • "Helsingin kouluihin saattaa tulla erityinen kasvisruokapäivä "
 • "Kouluihin suunniteltu kasvisruokapäivä kuohuttaa"
 • "Helsingin koulujen kasvisruokapäivä nostattaa tunteita "
 • Kampanja mediassa

  Kampanjan yhteistyötahot
  Kampanjalla ei ole toistaiseksi vakituista henkilökuntaa, mutta tarvittaessa voit ottaa yhteyttä Fauna ry:n hallituksen jäseniin. Kampanja on saanut Suomen ympäristöministeriön rahoituksen vuodelle 2009 ja yhteistyöjärjestöinä kampanjassa ovat

  Fauna ry – www.fauna.fi

  Eläinoikeusyhdistys Fauna ry on vuonna 2006 perustettu ruohonjuuritason järjestö. Fauna kyseenalaistaa eläinten taloudellisen hyväksikäytön ja pyrkii parantamaan eläinten asemaa ja hyvinvointia. Faunan toiminnan pääkohteena on kasvissyönnin edistäminen ja elintarviketuotannossa käytettyjen eläinten oikeuksien parantaminen. Myös turkistarhaus ja eläinkokeet ovat asioita, joihin yhdistys pyrkii vaikuttamaan. Keinoina ovat erilaiset tempaukset, tilaisuudet ja kampanjat.

  Vegaaniliitto ry – www.vegaaniliitto.fi

  Vegaaniliitto ry on perustettu vuonna 1993 ja edistää ensisijaisesti kasvissyöntiä ja veganismia, elämäntapaa, jossa vältetään eettisistä, ekologisista ja terveydellisistä syistä kaikkia kokonaan tai osittain eläinkunnasta peräisin olevia tuotteita sekä eläinten riistoon perustuvia palveluita. Vegaaniliiton toiminta on pääosin tiedon levittämistä veganismista, kasvissyönnistä ja ruokailun ympäristövaikutuksista. Tietoa levitetään esim. myymällä alan kirjallisuutta, jakamalla ilmaisesitteitä, julkaisemalla jäsenlehteä ja olemalla esillä erilaisissa tilaisuuksissa.

  Luonto-Liitto – www.luontoliitto.fi
  Luonto-Liitto on lasten ja nuorten luonnonharrastus- ja ympäristönsuojelujärjestö. Järjestön tavoitteena on yhteiskunta, jossa arvostetaan luonnon moninaisuutta ja sen itseisarvoa.

  Luonto-Liitto on yksi harvoista maankattavista ympäristöalan kansalaisjärjestöistä Suomessa. Se on lisäksi ainoa, joka keskittyy nuorten omaehtoiseen ympäristötoimintaan. Luonto-Liitto on poliittisesti sitoutumaton, ja Suomen suurimman ympäristöjärjestön, Suomen luonnonsuojeluliiton, nuorisojärjestö.

  Suomen luonnonsuojeluliitto – www.sll.fi

  Suomen luonnonsuojeluliitto on Suomen suurin luonnon etujärjestö, joka on perustettu 1930-luvulla. Toiminta on kaikille luonto- ja ympäristöasioista kiinnostuneille avointa ja järjestöllä on jo yli 33 000 jäsentä. Toiminnan kivijalka on alueellisessa ja paikallisessa luonnonsuojelutyössä, jota 15 luonnonsuojelupiiriä ja lähes 200 paikallisyhdistystä jatkuvasti edistää. Liitolla on hyvät yhteistyösuhteet yhteiskunnan päättäjiin ja liitto vaikuttaa aktiivisesti poliittiseen päätöksentekoon sekä tekee kansainvälistä yhteistyötä ja vaikuttaa Euroopan unionin ympäristöpolitiikan muovautumiseen.

  Maan ystävät - www.maanystavat.fi

  Maan ystävät on vuonna 1996 perustettu kansalaisjärjestö, joka tarjoaa ihmisille mahdollisuuden toimia ekologisesti kestävämmän, oikeudenmukaisemman ja demokraattisemman maailman puolesta. Maan ystävät on osa kansainvälistä Friends of the Earth International -verkostoa, johon kuuluu ryhmiä noin 70 maasta kaikista maanosista. Kansainvälinen Maan ystävät on toiminut yli 30 vuotta. Maan ystävät toimii paikallisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti. Toiminta perustuu ihmisten vapaaehtoisuuteen, ja kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan. Vaikuttamiskeinoja ovat esimerkiksi tiedottaminen, seminaarit, mielenosoitukset, neuvottelut, kansalaistottelemattomuus, boikotit ja julkaisujen tuottaminen.

  Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa on meneillään seuraavat kampanjat:

  Meatless Monday: http://www.meatlessmonday.com
  Meat Free Monday:http://www.supportmfm.org/